Holland Pop Festival Kralingen

Het Holland Pop Festival was een driedaags popfestival in 1970, in het Kralingse Bos te Rotterdam. Het muzikale evenement is de geschiedenis ingegaan als Nederlandse versie van het Amerikaanse Woodstockfestival in 1969. Ondanks de regen kwamen er tienduizenden mensen op af. Het grote podium stond opgesteld op het grasveld voor de Plasmolens De Ster en De Lelie aan de rand van de Kralingse Plas.

Frans Dekkers 

Hoe een jongen uit Valkenswaard in 1970 als medewerker op het legendarische Holland Pop Festival in Kralingen terecht kwam? Omdat hij lang haar had. De organisatoren van het festival in de Rotterdamse wijk stelden in 1970 een belangrijke eis aan hun medewerkers: lang haar verplicht.

Werk mee met: jubileumbox 

In 2020 is  een jubileumbox verschenen met boek, vier lp’s, een dvd, de festivalkrant, aantal posters en het originele toegangskaartje. 
De karlingenbox is in een gelimiteerde oplage van 1000 exemplaren uitgebracht. YouTube presentatie van de box.
Bestellen en meer informatie bij: 
hollandpopfestival.nl  

Geen kaartje ...en illegale geperste LP's of witte LP's 

Kralingen, bootleg triple album of Dutch Holland Pop Festival, juni 1970; Pink Floyd, Soft Machine, The Byrds, Dr. John, Santana, Country Joe etc.
Deze LP's zijn nu verzamelobjecten geworden en worden verkocht voor 75 tot 90 euro

Frans Dekkers 1970

Lang haar verplicht! Frans Dekkers uit Valkenswaard hielp in 1970 mee op popfestival Kralingen: ‘Het was heel relaxed’

EINDHOVEN - Hoe een jongen uit Valkenswaard in 1970 als medewerker op het legendarische Holland Pop Festival in Kralingen terecht kwam? Omdat hij lang haar had. De organisatoren van het festival in de Rotterdamse wijk stelden in 1970 een belangrijke eis aan hun medewerkers: lang haar verplicht.

Dus gingen ze overal in het land op zoek naar mensen met een hippiekapsel. ,,Ik was op een avond in mei 1970 in studentencentrum AOR in Eindhoven”, zegt Frans Dekkers, destijds een prille twintiger uit Valkenswaard en één van de weinige aanwezigen met een uitbundige haardos. ,,Een man stapte op me af. Hij vroeg of ik wilde meewerken aan een popfestival. Ja, dat leek me wel leuk. De man noteerde mijn gegevens. Zelf had ik geen telefoon. Ik kreeg begin juni een oproepbericht thuis. Of ik zo spoedig mogelijk met de organisatie wilde bellen.”

Frans deed zijn plicht en werd uitverkoren. Hij was een van de stewards tijdens het festival in de Rotterdamse wijk, het eerste meerdaagse rockevenement in de open lucht op het Europese vasteland. Topacts als The Byrds, Jefferson Airplane en Pink Floyd stonden van 26 tot en met 28 juni op het podium in het Kralingse Bos. Liefde, saamhorigheid en de beste rockmuziek domineerden tijdens het Holland Pop Festival in 1970. Dekkers, muziekkenner en schrijver, leverde een belangrijke bijdrage aan een pas verschenen jubileumuitgave over het festival.


Kralingen medewerkerspasje van Frans Dekkers 

De luxe doos met lp’s, posters, een dvd en een dik boek zou vorig jaar moeten verschijnen (een halve eeuw na dato), maar de release liep een half jaar vertraging op. Hij bezorgde de samenstellers de originele versie van ‘Stamping Ground’, een documentaire over het festival. ,,In het begin van het internettijdperk heb ik een dvd vanuit Brazilië laten komen. Er circuleerde in Europa een versie van de documentaire, maar die was heel slecht. Bij toeval zei ik tegen de samenstellers dat ik de oorspronkelijke versie op dvd had. Ze vielen bijna van hun stoel en hebben de rechten kunnen kopen.”

Als 22-jarig ‘menneke’ uit Valkenswaard was Frans onder de indruk van het festival. ,,Ik tikte na afloop mijn vingers blauw op mijn typemachine. Ik maakte gedetailleerde verslagen.” Zijn observaties waren voor de makers van de boxset een goede bron tijdens het schrijven van het boek. Daarin is ook een interview met Dekkers afgedrukt, inclusief een afbeelding van zijn medewerkerspasje. ,,Ik ben schijnbaar de enige die zijn kaart altijd heeft bewaard.” Verder leverde Dekkers een oude radioreportage over de financiële nasleep van Holland Pop Festival, waarin hij wordt geïnterviewd. Het fragment is te vinden op de dvd.

Het festival trok 80.000 bezoekers, van wie er 35.000 een ticket kochten. ,,De hekken werden omver getrapt door mensen zonde kaartje. Daar konden de vijf medewerkers bij die omheining niks tegen beginnen.” De organisatie leed 800.000 gulden verlies en moest een faillissement aanvragen. Maar dat is ruim een halve eeuw na dato bijzaak. Frans Dekkers heeft alleen maar goede herinneringen aan het evenement. Hij reisde samen met zijn vriendin, neef en de Eindhovense protestzanger en fervent hasjiesj-roker Armand met de trein naar Rotterdam. ,,Ik kende Armand en we kwamen elkaar toevallig op het station tegen. De coupé zag tijdens de rit natuurlijk blauw van de rook.”

Mooie flower power-sfeer

Hij zag Armand in Kralingen niet meer terug. Frans deed keurig zijn werk als vraagbaak voor de vele bezoekers. Hij had ook nog genoeg tijd om de bands te bewonderen ,,De soundcheck van CCC Inc. uit Neerkant maakte al indruk. Net als de krachtige stem van Grace Slick, de zangeres van Jefferson Airplane. Het was heel relaxed werk, ik heb geen vechtpartijen gezien. Alles was goed georganiseerd. Ik heb nooit meer zo’n mooie flower power-sfeer meegemaakt. Ik was ervan overtuigd dat hier een nieuwe wereld begon. Optimist die ik was...”