Het kan iedereen overkomen

geschiedenis van het Eindhovense Labrehuis 

Draaiorgel

In het boek 'Het kan iedereen overkomen' doet de Eindhovense journalist Frans Dekkers de geschiedenis van het Labrehuis uit de doeken. Dekkers staat ook stil bij het draaiorgel waarmee Labrehuis-bewoner Christje Tangermann geld ophaalde. Tangermann was liliputter, werkte ooit bij circus Krone en trok met zijn orgel door de stad. Hij gebruikte een stokje om bij de deurbellen te kunnen.


Pater Mijnsbergen probeerde van alles om geld binnen te halen voor het Labrehuis, ook toen hij in 1965 op televisie kwam. Mijnsbergen was uitgenodigd voor het programma Anders dan anderen van de onlangs overleden Mies Bouwman. Uitbundig maakte Mijnsbergen reclame voor 'zijn mannen.' ,,Bij ons zitten verrekte handige kerels. Als mensen ergens mee zitten, kunnen ze altijd bij ons terecht. Wij doen alles."


Blikjes

De directeur van Jacky melkproducten in Bergeijk hoorde het ook. Hij had nog wel een klusje. Een aantal melkblikjes in zijn fabriek had een verkeerd etiket gekregen dat vervangen moest worden. Het Labrehuis nam de klus dankbaar aan, maar schrok toen de volle omvang ervan duidelijk werd. Het ging om een half miljoen blikjes... Dat was iets te hoog gegrepen.


De geschiedenis van het Labrehuis kent veel van dit soort verhalen. In de naoorlogse beginjaren vonden niet alleen daklozen er onderdak, maar ook mannen die in de Tweede Wereldoorlog de kant van de Duitsers hadden gekozen en uit hun huis waren verjaagd. In recenter tijden hoorden asielzoekers, jongeren met huurschuld en allochtonen tot de bewoners.


Nadat de laatste bewoners vandaag het Labrehuis hebben verlaten, wordt het tot aan de sloop antikraak bewoond. De sloop is voorzien voor het najaar.

https://www.ed.nl/eindhoven/nieuwbouw-labrehuis-in-eindhoven-kan-beginnen~a9c89332/