Artikelen

Frans Dekkers heeft voor diverse tijdschriften en kranten gewerkt

Philips politie 1920 - 1940

De terreur van de Philips Politie 

Artikel in de Haagse Post over het optreden van de Philips politie in Eindhoven 1920 - 1940 
Vaak is het verhaal geschreven van de kleine gloeilampfabriek uit
Eindhoven die uitgroeide tot een wereldconcern. Minder bekend is de andere kant van de successtory: hoe het bedrijf zijn portiersdienst omsmeedde tot een particuliere politiemacht die ook buiten de fabriekspoort zijn terreur uitoefende. Frans Dekkers beschrijft de terreur van Willem Dijs, de communistenjacht van Philips, en de samenwerking met de Gestapo.
Later is het boek Eindhoven 1933 - 1945 hierover verschenen.

Voor_de_bijl

Artikel: Voor de bijl

Onlangs verkreeg het RIOD uit Russische archieven een aantal opzienbarende nazidossiers. Over onbekende slachtoffers van de guillotine en een topman van de militaire geheime dienst die doorsloeg.
DOOR FRANS DEKKERS

Artikel: Hitler privé

Tijdens zijn laatste drie levensjaren was Gertraude 'Traudl Junge-Humps de secretaresse van de Führer. Hoogst zelden heeft ze daarover willen praten, maar nu maakt ze een uitzondering. Over de mislukte aanslag, de bunker en het huwelijk met Eva Braun: 'Hitler was een uitgesproken vriendelijke en vaderlijke man.'
Gertraude Junge-Humps, 76 [in het jaar 1996] inmiddels, heeft na de Tweede Wereldoorlog maar zelden over haar tijd als privé-secretaresse van Hitler willen spreken.

De dodenlijst van Rost van Tonningen

De NSB-weduwe Rost van Tonningen beraamt plannen om bekende Nederlanders te laten intimideren, mishandelen en zelfs likwideren. Bovendien wil Rost van Tonningen en een clubje getrouwen, een bomaanslag plegen op de Anne Frank Stichting. Dat ontdekte Nieuwe Revu, toen wij samen met een groep Eindhovense jongeren bij de Zwarte Weduwe infiltreerden.

Mr. Lier

Albrecht Willem (Pim) Lier werd bekend als vermeende buitenechtelijke zoon van de Nederlandse prins-gemaal Hendrik van Mecklenburg-Schwerin, de echtgenoot van koningin Wilhelmina. Hij werd na de openbaarmaking daarvan penningmeester van de Centrumpartij en werd tot een gevangenisstraf veroordeeld na de moord in 1986 op zijn ongeneeslijk zieke echtgenote. Vanwege zijn vermeende koninklijke afkomst werd hij wel 'King Lier' of 'King Lear' genoemd.

De Neonazi die spijt kreeg

Al op de middelbare school verkondigde hij dat de holocaust nooit had bestaan, en daarna gleed hij steeds verder af. Tot hij in rechts-extreme kringen zelfs als een toekomstige Führer werd gezien, iemand die 'een nieuwe orde kon scheppen. Maar terwijl in Duitsland het neonazi-geweld oplaaide, kwam Ewald Althans tot inkeer. Exclusief: De ideologische werdegang van een edelgermaan.

Artikel Frans Dekkers in HP/de Tijd 18 augustus 2000